comment 0

Surullisten Piknik / galleria Rajatila / 8-25.11.2014

TIEDOKSI

Heidi Hänninen /
Surullisten Piknik / galleria Rajatila (Hämeenpuisto 10, 33210 Tampere)/ 8-25.11.2014

Galleria Rajatilassa marraskuussa esillä oleva kuvataiteilija Heidi Hännisen näyttelykokonaisuus kulkee nimellä ”Surullisten piknik”. Taiteilija on työstänyt Surullisten Piknik- sarjaansa vuodesta 2008 lähtien. Hänninen kokee työskentelevänsä taiteilijana kuin moniosaista tarinaa kertova elokuvantekijä tai kirjailija. Hän haluaa keskittyä isoihin ja pitkätöisiin teoskokonaisuuksiin, jotka muokkautuvat näyttelystä toiseen siten että tarina jatkaa aina siitä mihin se edellisellä kerralla jäi ja mukautuu aina kulloiseenkin käytettävään tilaan uutena. Ensimmäisen kerran Surullisten Piknik näyttäytyi Venäjällä Petroskoissa keväällä 2009, tosin silloin videotaiteeseen perustuva näyttely kulki vielä nimellä “Mortuus non multus” (Elävä kuollut) ja muodostui galleriassa tapahtuvan online-performanssin ympärille jossa taiteilija nukkui venäläisessä rautasängyssä leikkien kuollutta.

Helsingissä Surullisten Piknik on ollut gallerianäyttelyn lisäksi esillä myös pienemmissä tapahtumissa kuten kontti-aukiolla Kalasatamassa, missä ihmiset saivat maalata omia surujaan kiviin. Myöhemmin taiteilija asetteli kivet rannalle omaksi installaatiokseen. Tampereella piknik on saanut uusia tasoja, jotka voidaan nähdä sekä taiteilijan esteettismaterialistisina yrityksinä kurottaa kuoleman jälkeiseen maailmaan että viimeiseen matkaan kohdistuvana ”taiteellisena tutkimuksena”.

Ennenkaikkea Surullisten Piknik on kuitenkin paikka, jonne voi tulla luvan kanssa hiljentymään ja suremaan, siellä voi sekä muistella omia menetyksiään että iloita muutoksesta ja uusista aluista. Surullisten Piknik tarjoaa mahdollisuuden levähtää viimeisen metsän siimeksessä kuin kodin rauhassa, mutta myös keskustella vieraista tavoista surra ja ihmetellä vaikkapa sitä kuinka naapurimaassamme muistetaan poislähteneitä. Se haastaa kohtaamaan ajan ja ne merkitykset tai symbolit joita joku toinen on asettanut elämän päättymisen juurelle.

Hänninen kutsuu kaikki uskaliaat ja uteliaat piknikille, surullinen ei tarvitse tullessaan olla mutta surut voi halutessaan jättää osaksi näyttelyä, tai ainakin osan niistä. Taiteilija on itse paikan päällä 9-16.11 jolloin hän järjestää galleriassa myös ”Kuolema- työpajoja” joissa yhdessä pohditaan “elämän toista osaa” taide tukena ja työkaluna. Surullisten piknik onkin kaikenaikaa muutoksessa sisältäen ne pienet eleet joita piknik-vieraat jälkeensä jättävät.

Hänninen yhdistelee usein teoksissaan valokuvaa, videota yms. medioita ja materiaaleja betoniin. Hän on opiskellut kuvanveistoa taideakatemiassa mutta on aiemmalta koulutukseltaan taidekasvattaja, mikä näkyy myös hänen työskentelytavoissaan.

Kuolema – työpajat 9-16.11.2014
Galleria Rajatila / Surullisten Piknik / Heidi Hänninen
Surullisten Piknik on paikka, jonne voi tulla luvan kanssa hiljentymään ja suremaan, siellä voi sekä muistella omia menetyksiään että iloita muutoksesta ja uusista aluista. Surullisten Piknik tarjoaa
mahdollisuuden levähtää viimeisen metsän siimeksessä kuin kodin rauhassa, mutta myös keskustella vieraista tavoista surra ja ihmetellä vaikkapa sitä kuinka naapurimaassamme muistetaan poislähteneitä. Se haastaa kohtaamaan ajan ja ne merkitykset tai symbolit joita joku toinen on asettanut elämän päättymisen juurelle.

Haluan kutsua kaikki uskaliaat ja uteliaat piknikille, surullinen ei tarvitse tullessaan olla mutta mahdolliset surut voi halutessaan jättää osaksi näyttelyä, tai ainakin osan niistä. Olen itse paikalla 9.-16.11, jolloin järjestän galleriassa ”Kuolema- työpajoja” joissa kokoonnumme yhdessä osallistujien kanssa pohtimaan “elämän toista osaa” taide tukenamme ja työkalunamme. Työpajoissa tehdyt tuotokset ja prosessit jäävät osaksi näyttelyä. Surullisten piknik onkin kaikenaikaa muutoksessa sisältäen ne pienet eleet joita piknik-vieraat jälkeensä jättävät. Kukin työpaja muodostuu ennenkaikkea osallistujien ja heidän toiveittensa näköiseksi. Työpaja soveltuu erinomaisesti myös lapsille joiden kanssa keskitymme ihmettelemään näyttelyä surun tunteen näkökulmasta.

Työpaja-vaihtoehdot:
1. Järjestän näyttelyn aikana yhden työpajan, joka tapahtuu 3-4 päivänä (yritetään järjestää kaikille sopivat ajat päivisin tai ilta-aikaan). Työpaja muodostuu yhteisistä tapaamisista ja omasta työskentelystä vapaavalintaisella tekniikalla. Työpaja on suunnattu taiteilijoille ja taideopiskelijoille mutta olisi hienoa saada mukaan myös harrastelijoita ja muita teemasta kiinnostuneita! max. 10 henkilöä. Tapaamiset painottuvat viikolle 46 (10.-16.11).

2. Lisäksi järjestän viikolla 46 (10.-16.11) päivittäin noin 1-3 tunnin mittaisia työpajoja, joihin voi ilmoittaa esimerkiksi koululais- tai aikuisopiskelija-ryhmän. Ajankohta voidaan sopia ryhmän aikatauluihin sopivasti. Yhteydenotot ja ilmoittautumiset sähköpostiin: xeugux@gmail.com (mielellään mahdollisimman pian)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s