Tieteen päivät jatkuvat vielä, mutta SKTS:n keikat tapahtumassa on jo heitetty. Keskiviikkona 7.1. järjestimme esitelmätilaisuuden otsikolla Kuolema – kohtalo vai sattuma? Helsingin yliopiston päärakennuksen salissa 13. (Tarkistin, sali vetää 137 henkeä ja oli täynnä.) Kirsi Kanerva puhui keskiajan islantilaisten kuolemakäsityksistä, Ursula Vala kuolemansyistä ja niiden tutkinnasta sekä Anna Liisa Aho surututkimuksesta ja surusta lapsen kuoleman jälkeen. Yleisö esitti hyviä kysymyksiä ja keskustelua haluttiin jatkaa vielä tilaisuuden päätyttyäkin. Allekirjoittanut johti puhetta ja organisoi tilaisuuden – suurin ansio on tietenkin erittäin kiinnostavilla esityksillä.
Torstaina 8.1. Tieteiden yössä SKTS esiintyi muiden tieteellisten järjestöjen kanssa “pop up -pisteen” Tieteiden talolla. Tarjolla oli SKTS:n ja surujärjestöjen esitteitä, hautausalan julkaisuja, kirjamyyntiä ja ennen kaikkea kuolemantutkijoiden tietoiskuja ja neuvontaa. Ihmisiä kävi pisteellämme tasaiseen tahtiin kyselemässä mitä erilaisimpia asioita. Varsinkin kansanperinne ja hautajaisten järjestäminen tuntuivat kiinnostavan tätä yleisöä.
Tieteen päivien päiväpainotteisuus saattaa ohjata yleisön ikärakennetta vanhempaan suuntaan, mutta varsinkin Tieteiden yössä liikkui myös nuorempaa väkeä. Moni ei ollut mistään kuolemantutkimuksesta ikinä kuullutkaan, ja osalla alkuhämmennys oli käsin kosketeltavaa. Tuntuikin hyvältä kertoa, mitä me teemme ja miten meihin saa yhteyden, oli kyse sitten tutkimuksesta tai oman elämän kysymyksistä. Monelle viime mainitutkin tuottivat jonkin verran päänvaivaa – kuolemantutkijan on aina oltava valmiina puhumaan muustakin kuin omasta työstään.
Kiitos kaikille esiintyjille ja muille mukana olleille!
Ilona Pajari
puheenjohtaja