comment 0

Seuran 2-vuotisjuhla ja vuoden gradu

Suomalaisen Kuolemantutkimuksen Seura vietti 2-vuotisjuhliaan hotelli Arthurin ravintolakabinetissa keskiviikkona 8.5.2013. Illan hienona juhlapuheena kuultiin Tapani Erämaja puhe hautauskulttuurin väitöstutkimuksestaan. Illan aikana palkittiin myös vuoden pro gradu -tutkielma, josta voiton kotiin vei filosofian maisteri Jyrki Nissi historian opinnäytteellään ”Yhteisön ympäröimänä vai uskotun ystävän saattamana? Kuolinhetken yhteisöllisyys 1400-luvulla”. Lämpimät onnittelut  Jyrkille ja seuran hallitus toivottaa onnea ja menetystä tulevien jatko-opintojen parissa! (Gradu ladattavissa täältä.)

Hallituksen perustelut valinnalle:

Jyrki Nissin keskiajan loppupuolen kuoleman- ja erityisesti kuolemisen kulttuuria käsittelevä opinnäytetyö on monin tavoin kiinnostava ja ansiokas. Kuolevan viimeiset hetket ovat edelleen keskeinen kysymys hyvän kuoleman tuottamisessa. Keskiaikainen ars moriendi-kirjallisuus ja hagiografiat vahvistavat aiemmin vallinneen kuvan yhteisöllisestä keskiaikaisesta kuolemasta, mutta vain osittain. Kuolema voitiin kohdata myös yhden uskotun ystävän tai läheisten perheenjäsenten seurassa – laajempi seurakunta ei lähteiden mukaan ollut aina välttämätön. Yksin kuoleminen oli kuitenkin aina paha kuolema.

Keskiaikainen kuolemankulttuuri esittäytyy 2000-luvun ihmiselle usein jopa ihanteellisena, luonnollisena kuolemaan suhtautumisen tapana. Philippe Ariès’n kaltaiset tutkijat ovat edistäneet tätä näkemystä. Nissi kuitenkin kyseenalaistaa erityisesti keskiaikaiseen kuolemaan liitetyn suuren yhteisöllisyyden ajatuksen. Toisaalta kuolemisen taitoa käsittelevien oppaiden ja pyhimysten viimeisiä hetkiä kuvaavien kirjoitusten viestiä voi tulkita myös nykyaikaan. Kuolevan vierellä valvovien ihmisten tehtävänä ei ole vain todistaa tapahtumia, vaan auttaa kuolevaa viimeisten hetkien kestämisessä ja valmistautumisessa tulevaan.

Nissin pro gradu-työ keskustelee vanhemman ja uudemman aiheeseen liittyvän tutkimuksen kanssa. Sen tavoitteet ovat oman oppiaineen sisäiset, mutta se ei rajoitu ainoastaan kommentoimaan alan erityiskysymyksiä, vaan tiedostaa aiheen laajemman yhteiskunnallisen ulottuvuuden. Kuolemantutkimuksen tavoitteena on nimenomaan tuoda eri alojen uusia näkemyksiä kuolemaa koskevaan yleiseen tieteelliseen ja populaariin keskusteluun. Vanhat ”totuudet” on hyvä kyseenalaistaa, mutta se on tehtävä laadukkaan tutkimuksen keinoin. Tässä Jyrki Nissin opinnäytetyö onnistuu erinomaisesti.

Hallitus sai arvioitavakseen erinomaisia pro graduja hoitotieteestä historiaan ja teologiaan, jotka ovatkin perinteisesti kuolemantutkimuksen tieteenaloja. Arviointikriteereinä käytettiin hyvää kieltä, tutkimusaineiston käsittelyä, kykyä tuoda tutkimus tähän päivään sekä keskustelevuutta ja kritiikkiä kuolemantutkimuksen kirjallisuutta käyttäen. Ensi vuoden palkintoa silmällä pitäen toivotamme jo tässä vaiheessa tervetulleeksi vinkkejä lahjakkaista opiskelijoista ja mielenkiintoisista tutkimuksista.

IMG_0932

Tapani Erämäjan kiinnostava tutkimus ja omakohtaiset kokemukset pappina herättivät paljon keskustelua ja kommentteja.

IMG_0936

Kuvassa (yllä) seuran puheenjohtaja Ilona Pajari sekä Tapani Erämaja.

IMG_0940

Kiitokset myös hotelli Arthurin ravintolahenkilökunnalle ja keittiölle erittäin maistuvasta ruoasta ja erinomaisesta palvelusta.

IMG_0943

Jyrki Nissi vastaanottamassa kunniakirjaa ja hallituksen perusteluja.

IMG_0930

Kuvassa vasemmalta oikealle: hallituksen varapuheenjohtaja Jussi Jalonen, Jyrki Nissi, Anna Liisa Aho, Sari Veijalainen, Tapani Erämaja, Ilona Pajari sekä Arja Ryhänen. Kuvaajana seuran sihteeri Anna Haverinen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s