comment 0

Kirjoituskutsu: Historiallisen Aikakauskirjan 4/2014 teemanumero ”Kuolema historiassa”

Kirjoituskutsu: Kuolema historiassa

Historiallisen Aikakauskirjan 4/2014 teemanumero ”Kuolema historiassa” tarkastelee kuolemaan, kuolemiseen ja kuolleisiin liitettyjä ilmiöitä eri historiallisina ajanjaksoina eri puolilla maailmaa. 

Kuolema on väistämätön osa ihmiselämää, mutta siihen on eri aikoina ja eri kulttuureissa liitetty erilaisia tapoja, uskomuksia, merkityksiä ja tunteita. Viimeisten vuosikymmenten aikana kuolema on alkanut kiinnostaa yhä enemmän myös historiantutkijoita. Varsinaisen kuoleman historian uranuurtajana voidaan pitää Philippe Ariès’ta, joka jo 1970- ja 1980-luvuilla tarkasteli ja määritteli kuolemaan liitettyjen asenteiden ja uskomusten erityispiirteitä eri aikakausina. Kuoleman historian klassikoiksi yltäneissä tutkimuksissaan Ariès teki tunnetuksi esimerkiksi sellaiset käsitteet kuin ”kesytetty kuolema” ja ”kielletty kuolema”. Myöhemmissä tutkimuksissa Ariès’ta on kritisoitu muun muassa yleistämisestä ja yhteiskunnallisen viitekehyksen unohtamisesta. Ariès’n käsityksiä ovatkin sittemmin laajentaneet esimerkiksi Michelle Vovelle ja kuoleman väestötieteellistä ulottuvuutta tarkastellut Eino Jutikkala.  Jutikkalan lisäksi Suomessa on julkaistu muutama kuoleman historiaan keskittyvä antologia, joissa kuolemaa on lähestytty esimerkiksi sairauden, sodan ja uskonnon näkökulmista; yksittäisissä tutkimuksissa on puolestaan tarkasteltu sankarikuolemia, kuoleman kulttuurihistoriaa ja kuolemaan liittyvää kansanperinnettä.

Historiallisen Aikakauskirjan teemanumerossa luodaan katsaus Suomessa tehtävään kuolemantutkimukseen. Tavoitteena on laajentaa tutkimuskenttää tarkastelemalla marginaalisia tutkimuskohteita ja ehdottamalla uusia näkökulmia kuoleman historian tutkimiseen. Artikkeleissa voidaan tarkastella kuolemaa ja kuolemankulttuuria esimerkiksi sukupuolen, luokan tai eri ikäkausien kautta. Tekstit voivat käsitellä eri kulttuureissa ja eri historiallisina ajanjaksoina kuolemaan ja vainajiin liitettyjä uskomuksia, riittejä, tapoja, tunteita ja käytäntöjä sekä kuoleman materiaalisia ulottuvuuksia, kuten hautamuistomerkkejä ja hautausmaita. Kirjoituksissa voidaan myös pohtia erilaisia kuolintapoja – esimerkiksi sotakuolemia, itsemurhia, eutanasiaa – ja niiden merkityksiä historiassa.

Lähetä artikkelisi abstrakti Historiallisen Aikakauskirjan teemanumeron toimittajille Kirsi Kanervalle ja Anu Salmelalle 1.12.2013 mennessä osoitteisiin ktkan(at)utu.fi ja anelsal(at)utu.fi. 

Artikkelit valitaan teemanumeroon abstraktiehdotusten pohjalta. Valinnoista ilmoitetaan 15.12.2013 mennessä. Valmiit artikkelit tulee lähettää teemanumeron toimittajille 15.6.2014 mennessä, jonka jälkeen artikkelit vertaisarvioidaan. Teemanumero ilmestyy joulukuussa 2014.

Kirsi Kanerva, ktkane(at)utu.fi,  ja Anu Salmela, anelsal(at)utu.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s