comment 0

Call for Papers: Monitieteinen seminaari “Kuoleman tieteellinen tutkiminen: menetelmät, aineistot ja etiikka,” 9.–10.10.2014, Turun yliopisto

Kuolemantutkimusta eli tanatologiaa tehdään Suomessa useilla eri tieteenaloilla. Tutkittavat aiheet liittyvät usein yhteiskunnallista keskustelua herättäviin eettisiin kysymyksiin ja ihmisten arkielämää koskettaviin teemoihin, kuten eutanasiaan, elinsiirtoihin, kloonaukseen, lapsikuolemiin ja itsemurhiin. Ulkopuolisissa kuolemantutkimus saattaa herättää hämmennystä: aihetta pidetään raskaana tai outona. Tutkittavat aiheet ja käytettävät aineistot herättävät myös itsessään eettisiä kysymyksiä; toisinaan taas tutkimusaiheiden tabuluontoisuus haittaa tutkimustuloksista käytävää julkista keskustelua. Näistä tanatologiaan liitetyistä, osin kielteisistäkin mielikuvista johtuen kaikki kuolemaa tutkivat eivät välttämättä miellä itseään “kuolemantutkijoiksi”. Keskustelu kuolemantutkimuksen menetelmistä, käytetyistä aineistoista ja eettisistä kysymyksistä on kuitenkin tärkeää riippumatta siitä, tiedostetaanko oma tutkijapositio vai ei.

 

Suomalaisen kuolemantutkimuksen seura ry. (https://kuolemantutkimus.com/) järjestää kuolemantutkijoille ja alasta kiinnostuneille opiskelijoille kaksipäiväisen monitieteisen seminaarin, jossa tarkastellaan tanatologian erityispiirteitä ja kartoitetaan Suomessa tehtävää kuolemantutkimusta. Seminaarissa pohditaan tanatologian tutkimusmenetelmiä, näkökulmia, tutkimusaineistoja ja kuolemaan ja kuolemantutkimukseen liittyviä eettisiä kysymyksiä. Esityksiä toivotaan niin lääketieteen, terveystieteiden, teologian, mediatutkimuksen, yhteiskuntatieteiden kuin humanististen tieteiden alalta. Esitelmät voivat käsitellä esimerkiksi seuraavanlaisia teemoja:

 

  • Kuolemantutkimuksen tutkimusmenetelmät ja metodologia (myös menetelmälliset ja teoreettiset ongelmakohdat)

  • Suomalaisen kuolemantutkimuksen näkökulmat ja aiheet

  • Kuolemantutkimuksessa käytetyt aineistot

  • Kuoleman ja kuolemantutkimuksen eettiset kysymykset

  • Kuolemantutkimuksen haasteet ja ongelmat

  • Kuolemantutkimuksen motiivit ja päämäärät

  • Asennoituminen kuolemantutkimukseen

  • Kuolemantutkimuksen yhteiskunnalliset ulottuvuudet

Seminaarin keynote-puhujana on PhD Benita Heiskanen (johtaja, John Morton Center for North American Studies, Turun yliopisto).

 

Lähetä esitelmäehdotuksesi (max 300 sanaa) 30.4.2014 mennessä osoitteeseen tanatologia2014(at)gmail.com. Halutessasi voit mainita esitelmäehdotuksessasi teeman, jonka yhteyteen toivot esitelmäsi asetettavan. Yksittäisen esitelmän sijaan voit ehdottaa myös tiettyyn teemaan keskittyvää workshopia. Koska seminaarin toivotaan toimivan foorumina myös uusien tutkimusaiheiden ja -projektien esittelylle, suunnittelulle ja työstämiselle, esitelmäehdotukset, joissa esitellään tai luonnostellaan uutta tutkimusaihetta, -ideaa tai -menetelmää, ovat tervetulleita.

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s