comment 0

Kuolema ja musiikki -seminaarin terveisiä

SKTS:n syysseminaari: Kuolema ja musiikki 30.10.2017 Tieteiden talossa

Musiikki käy tunteisiin ja luo yhteyksiä ihmisten ja asioiden välille silloinkin, kun sanat loppuvat. SKTS:n syysseminaarissa kuulimme kolme mielenkiintoista esitelmää siitä, miten musiikkia käytetään kuoleman yhteydessä.

FT  Henna-Riikka Peltolan esitys valotti kuoleman ja musiikin suhdetta yleisemmin. Huolimatta siitä, että arvelemme tietävämme, millaista surullinen musiikki on, ja että suru on yleismaailmallinen tunne kuoleman yhteydessä, Peltolan musiikkinäytteistä kävi selväksi, ettemme voi aina tietää, millainen musiikki tulkitsee kuolemaa ja surua eri kulttuureissa. Jo amerikkalaisten hautajaisten reippaat rockbiisit tuntuvat suomalaisista usein oudoilta. Musiikki voi kuolemantapauksen yhteydessä niin lohduttaa kuin ahdistaakin. Peltolan väitöskirjaan voit tutusta täältä.

FM Marjaana Alakärppä-Ilomäki kertoi kokemuksistaan työssä Pirkanmaan saattohoitokodissa ja omaisensa menettäneiden sururyhmien vetäjänä. Musiikilla voidaan kuvata ja käsitellä tunteita myös vertaisryhmässä. Musiikin avulla tunteet  elävöityvät, muuttuvat ja purkautuvat. Tunteet ovat usein sanojen ulottumattomissa, joten musiikin avulla niitä voidaan käsitellä syvemmin. Alakärppä-Ilomäen tutkimus löytyy täältä.

grundsten

MuT Anne-Marie Grundstén on väitellyt luterilaisten hautajaisten musiikkivalinnoista. Niissä tapahtuu koko ajan muutosta, ja Grundstén arvelikin esimerkiksi rippikoulujen musiikkivalikoiman vaikuttavan musiikkitoivomuksiin. Kysymys populaarimusiikista kirkoissa on koko ajan olemassa; kyseessä on kirkossa pidettävä uskonnollinen tilaisuus ja itse kunkin kanttorin kyvyt vaihtelevat, joten tiettyjä rajoituksia esiintyy. Kuitenkaan hautajaisten ei pidä olla ”virsikasvatustilaisuus”, vaan omaisten toivomuksiin pyritään vastaamaan. Grundsténin työ on täällä.

Yleisöä oli paikalla nelisenkymmentä henkeä. Kiitos kaikille, jotka osallistuivat tilaisuuteemme koleana lokakuisena maanantai-iltana! Vielä muistutus kuukausiesitelmistä, ne jatkuvat 20.11. jolloin TtT Mirja Sisko Anttonen puhuu aiheesta ”Onko elämässä ja kuolemassa jotain yhteistä?” Tieteiden talon salissa 309 klo 18.00. Tervetuloa!

Filed under: Tiedotteet

About the Author

Kirjoittaja:

Historiantutkija, valtiotieteiden tohtori, sosiaalihistorian dosentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s